+420 270 007 007denně 8 – 21 hod.
Rozbalit vyhledávací formulář
Nerozhoduje
Nerozhoduje
duben 2024
duben
poútstčtsone
květen
poútstčtsone
    Osob: 2 + 0
    Počet osob
    Věk 1. osoby
    Věk 2. osoby
    Nerozhoduje
    Nerozhoduje
    Nerozhoduje
    Nerozhoduje

    Antigoni

    PathPathPath

      Zvolený zájezd nelze on-line nacenit a rezervovat.

      Zanechte nám své údaje
      a naše operátorky Vás budou kontaktovat.
      Pokud to bude možné, pomohou Vám s rezervací, nebo Vám poradí s výběrem jiného zájezdu
      dle Vašich představ.

      Kypr

      Poloha:

      Kypr je třetím největším ostrovem Středozemního moře. Jeho poloha je jihovýchodně od Malé Asie. Od tureckého území jej odděluje 75 kilometrů moře. Ze západu na východ měří 240 kilometrů a široký je 100 kilometrů. Kypr je ostrovem, kde se mísí prvky řecké, turecké a britské kultury. Moře je tu opravdu nádherné, vždyť podle pověsti se u kyperských břehů zrodila z mořské pěny bohyně krásy Afrodité. Voda je zde průzračně čistá. Nejkrásnější a nejvyhlášenější pláže najdete v Agia Napa, jejich bílý písek a čistá voda byly oceněny i v rámci UNESCO. Ostrov je rozdělen na dvě části, a to Kyperskou republiku a Tureckou republiku severního Kypru, která je ovšem uznávána pouze Tureckem. Tato dvě území jsou striktně oddělena zelenou linií. Je možné navštívit v rámci výletu i tureckou část.

      Rozloha:

      9 251

      Přírodní podmínky:

      Kypr je obecně považován za ostrov mnohých kontrastů a značné krásy. V zimě můžete současně lyžovat v horách Troodosu a koupat se ve vlnách moře.

      Počet obyvatel:

      cca 838 900, 98% pravoslavní

      Hlavní město:

      Nikósie (236 000 obyvatel)

      Jazyk:

      Řečtina a turečtina.

      Měna:

      EUR (Euro)

      Ceny:

      Obecně platí, že ceny na Kypru jsou vyšší než u nás. Oblíbenými suvenýry z Kypru bývají místní víno, sýr, olivy, ale také keramické nebo kožené výrobky. Nejznámějším vínem Kypru je tzv. likérové víno Commandaria – produkt klášterních mnichů.

      Platební karty:

      Běžné druhy platebních karet jsou přijímány v hotelech a půjčovnách automobilů. V obchodech a restauracích ne vždy akceptují platby kartou. Bankomaty jsou v každém větším městě i ve střediscích cestovního ruchu.

      Půjčování aut, motocyklů a kol:

      V každém turistickém letovisku na Kypru si lze zapůjčit automobil nebo motocykl. Ceny se pohybují od 35 EUR/den, automobily se ve většině autopůjčoven půjčují na dva a více dní. Dobře zde funguje i autobusová doprava, kterou zajišťují většinou soukromé společnosti. Jezdí se vlevo. Jízda vlevo je pozůstatkem Commonwealthu. Mimochodem anglicky zde mluví téměř každý. Na jízdu vlevo musíte pamatovat i při jízdě na kole.

      Pláže:

      Písečné nebo písečno-oblázkové pláže na Kypru jsou zpravidla veřejné, jsou vyhlášené svou čistotou a průzračným mořem. Platí se pouze za slunečníky a lehátka.

      Kypr

      Lokalita:

      Kypr je třetím největším ostrovem Středozemního moře. Kypr se dá popsat jako směsice řecké, turecké a britské kultury. Moře je tu opravdu nádherné, vždyť podle pověsti se u kyperských břehů zrodila z mořské pěny bohyně krásy Afrodité. Voda je zde průzračně čistá. Nejkrásnější a nejvyhlášenější pláže najdete v Agia Napa, jejich bílý písek a čistá voda byly oceněny i v rámci UNESCO.

      Kypr je považován za kolébku muzeí a jiných historických památek od řeckých chrámů a římských pozůstatků až po malované byzantské kostely a křižácké hrady. Za návštěvu určitě stojí hlavní město Nikósie, rozdělené na řeckou a tureckou část, dále pohoří Troodos, pláž Petra tou Romiou, kde se podle legendy zrodila bohyně Afrodité a také významné historické město severního Kypru – Famagusta, zapsané mezi památky UNESCO.

      Podmínky vstupu do země: Pro občany ČR na základě platného pasu nebo občanského průkazu se strojově čitelnými údaji je vyžadována platnost nejméně po dobu pobytu. K absolvování některých výletů je třeba cestovní pas.

      Odlety na Kypr jsou organizovány z letiště Praha, Brno, Ostrava. Příletové místo našeho letu je Larnaka, kde vás budou očekávat naši delegáti. Doba letu je cca 3,5 hodiny.

      Časový posun : + 1 hodina ke středoevropskému času

      Protaras

      Výlety

      Fakultativní výlety

      NIKÓSIE - LARNAKA

      Tento výlet Vás zavede do hlavního města ostrova, které je zdí rozdělené na kyperskou a tureckou část. Kromě poznání tohoto zajímavého města je ponechán všem návštěvníkům čas na návštěvu taveren, řady obchodů a butiků.

      Orientační cena za osobu: 50 EUR, děti od 2 do 12 let: 30 EUR









      Fakultativní výlety

      POHOŘÍ TROODOS A KLÁŠTERY

      V průběhu tohoto výletu navštívíte pohoří Troodos, které se nachází v centrální části ostrova. Budete míjet kopce, údolí, piniové lesy, typické místní vesničky včetně vesničky Omodhos, proslulé místní architekturou. Cesta Vás zavede až k nejvyšší hoře ostrova Olympos, která je vysoká 1952 m n. m, navštívíte hrobku arcibiskupa Makariose III., který byl prvním prezidentem Kypru, a také kláštery Kykkos a Svatý Kříž, zvenku pak budete moci obdivovat architekturu kláštera Trooditissa.

      Orientační cena za osobu: 50 EUR, děti od 2 do 12 let: 30 EUR






      Fakultativní výlety

      PAFOS - KOURION

      Nejprve navštívíte starověké město Kourion a poté povede Vaše cesta do města Pafos, které je zapsané v kulturní listině měst UNESCO. Zastávka bude také u Dionysova domu, basiliky Ayia Paraskevi z 9. století a Afroditina útesu opředeného proslulou legendou.

      Orientační cena za osobu: 50 EUR, děti od 2 do 12 let: 30 EUR







      SEVERNÍ KYPR

      Fakultativní výlety

      První cesta tohoto výletu povede do hlavního města ostrova Nikósie, odkud se vydáte do severní části Kypru do Kerynie a pohoří Pentadaktylos (nazývané Pět prstů). První zastávka bude u katedrály sv. Mikuláše ze 16. století n. l. Další zastávkou bude klášter Bellapais s jedinečnou gotickou architekturou a hrad Kerynia ze 7. století. Výlet pak můžete zakončit krátkým posezením v jedné z kaváren v přístavu Kerynia.

      Orientační cena za osobu: 70 EUR, děti od 2 do 12 let: 40 EUR




      DŮLEŽITÉ INFORMACE:
      • O kompletní nabídce výletů a cenách vás bude informovat delegát v místě pobytu.
      • Pro členy ALEXANDRIA BONUS KLUBU poskytujeme slevy z cen fakultativních výletů.
      • Uvedené ceny jsou pouze orientační, mohou se měnit.
      • Kurz ČNB ke dni 24. 3. 2021: 1EURO = 26.195 Kč.
      • Upozorňujeme na skutečnosti, že může dojít ke změně v programu výletu nebo z důvodu nenaplnění minimální kapacity i k jeho zrušení. Minimální počet pro uskutečnění výletu je 15 osob.
      • Výlety se platí v místní měně a jsou provázeny česky nebo slovensky mluvícím průvodcem cestovní kanceláře ALEXANDRIA