+420 270 007 007denně 8 – 21 hod.

Štěstí přeje připraveným, aneb 5 tipů, jak zvládnout cestu letadlem s dítětem levou zadní

15.03.2023 |

Patříte mezi rodiče, pro které je cestování s dítětem noční můrou? Nebo vás čeká dovolená a vaše dítě si vyzkouší cestu v letadle poprvé? Právě pro vás přinášíme 5 tipů, díky kterým bude vaše cesta příjemnější nejen pro vašeho potomka, ale také pro vás a ostatní pasažéry letadla.


1. Najedené dítě = spokojené dítě

Ať už je váš let jakkoliv dlouhý, vždy je na místě mít s sebou adekvátní množství jídla, které bude moci dítě kdykoliv konzumovat. Připravte si několik variant v podobě malých svačinek, které lze rychle vytáhnout, až přijde hlad. Mezi ideální cestovní svačinky patří například ovocné kapsičky, sýrové tyčky, nakrájené kousky ovoce a zeleniny nebo křupky. Volte také potraviny, které nedrobí a kterými dítě příliš nezamaže sebe nebo své okolí. S sebou ale určitě nezapomeňte silikonový bryndák, který můžete kdykoliv dojít opláchnout.

2. Zábava

Vaším úhlavním nepřítelem je v případě cestování letadlem nuda. I když bude zpočátku dítě zajímat dění v letadle, dost pravděpodobně se začne brzy nudit. Proto je potřeba vybavit se arzenálem hraček. Určitou část by měly tvořit oblíbené hračky, ideálně takové, které jsou skladné a vejdou se dobře do příručního zavazadla. Vaší tajnou zbraní by ale měly být hračky, které dítě ještě nikdy nevidělo, nebo si s nimi delší dobu nehrálo a zapomnělo na ně. Doporučujeme tedy koupit před cestou něco nového, co vaše dítě zaujme a co mu tak vydrží na delší dobu. Hračky vždy volte v závislosti na věku dítěte, nicméně mezi vhodné cestovní hračky mohou patřit knížky, interaktivní hračky, skládačky nebo třeba kreslící magnetická tabulka. Doporučujeme také volit hračky bez výrazných zvukových efektů, kterými by dítě mohlo rušit ostatní cestující. 

3. Pohádka jako záchrana

Ať už patříte mezi příznivce tabletů v dětských rukách nebo ne, tablet nebo mobilní telefon se skutečně mohou hodit jako poslední záchrana. Pokud se dítě nudí a nelze jej jinak zabavit, můžete nakonec přistoupit k tomu, že mu pustíte jeho oblíbenou pohádku nebo písničku. Buďte raději připravení a pro všechny případy si pár pohádek do telefonu či tabletu stáhněte ještě před odletem.

Image

4. Spánek

Pokud je vaše dítě unavené, je možné, že během letu usne. Proto byste doma neměli zapomenout deku, kterou dítě pro jeho větší pohodlí a teplo přikryjete. Od věci není ani vzít s sebou oblíbený polštářek nebo plyšáka, se kterými je dítě zvyklé usínat, a které mu přechod do říše snů mohou usnadnit. 

5. Předejděte zaléhání v uších

Během vzletu a přistávání letadla zpravidla dochází k nepříjemnému zaléhání uší. Doporučujeme připravit dítěti láhev s mlékem, vodou či čajem, kterou bude mít během této doby k dispozici. Pokud kojíte, miminko můžete během této doby kojit.

Pár doporučení na závěr:

Máte-li k dispozici nosítko, nezapomeňte ho přibalit s sebou. Během letu se můžete tak s miminkem v nosítku procházet a třeba mu tak i pomoci usnout.

Počítejte s tím, že během letu může dojít k různým malým nehodám. S sebou tedy nezapomeňte náhradní oblečení a vlhčené ubrousky. Hodit se bude jistě i sáček, který použijete na odpadky všeho druhu. 

Snažte se nestresovat se předem, pravděpodobně tak zbytečně přenesete stres i na své dítě. Pokud se však dostatečně připravíte, určitě zvládnete všechny nepředvídatelné situace vyřešit s grácií. 

Pokud můžete ovlivnit čas letu, dejte přednost odletu ve večerních hodinách. Dítě by tak pravděpodobně mohlo alespoň část nebo dokonce celý let, prospat, což je ideální průběh pro každého rodiče. 

A nakonec, nesnažte se dítěti vytvořit zábavu ihned v momentě, kdy nastoupíte do letadla. Pokud je dítě dostatečně zaujaté děním kolem, nechte ho, aby si vše v klidu prohlédlo. Třeba vás překvapí, jak dlouho dokáže vydržet bez všech těch aktivit, které jste si pro něj připravili.

Užijte si váš první společný let a nezapomeňte: štěstí přeje připraveným!

Image