S CK Alexandria na fotbal do Švédska: Malmö FF vs AC Sparta Praha

19.08.2024 |

Jako oficiální travel partneři fotbalového týmu AC Sparta Praha se vydáváme na další vzrušující cestu, tentokrát do Malmö ve Švédsku. Dne 21. srpna se zde odehraje klíčový zápas play-off Ligy mistrů, kde se AC Sparta Praha utká s místním týmem Malmö FF. V tomto článku vám přinášíme tipy na zajímavá místa v Malmö, která byste během svého fotbalového výletu neměli minout.

Malmö, třetí největší švédské město, s více než 325 tisíci obyvateli, má bohatou historii sahající až do roku 1275. Původně dánské město bylo připojeno k Švédsku až v roce 1658. Město prošlo průmyslovým rozvojem, ale i ekonomickými problémy. Dnes je Malmö moderním městem s rozmanitou kulturou a bohatou nabídkou památek a atrakcí.


Co navštívit v Malmö?

Turning Torso

Tento unikátní mrakodrap s výškou 190 metrů a 54 patry je nejvyšší budovou ve Skandinávii. Navržený architektem Santiagem Calatravou, připomíná plastiku Twisting Torso a je ikonou moderního Malmö.

Náměstí Stortorget

Náměstí Stortorget je nejstarší a největší náměstí v Malmö, situované v historickém centru města. Náměstí je známé také svou historií jako místo trhů, festivalů a důležitých událostí. V minulosti bylo centrem městského života a dějištěm trestů a poprav. 

Hrad Malmöhus

Tento renesanční hrad je nejstarší pevností svého druhu v severských zemích. Byl postaven v 16. století a dnes slouží jako muzeum.

Socha Non-Violence

Slavná socha s revolverem uvázaným do uzlu je symbolickým dílem, které vytvořil švédský umělec Carl Fredrik Reuterswärd na památku vraždy Johna Lennona.

Kostel svatého Petra

Nejstarší kostel v Malmö, postavený ve 14. století, je skvostem gotické architektury s impozantními oltářními výzdobami a freskami.

Moderna Museet

Pro milovníky moderního umění nabízí toto muzeum širokou škálu výstav švédských i světových umělců.

Pildammsparken

Krásný park s rybníky a květinovými festivaly, ideální místo pro relaxaci a sportovní aktivity.

Emporia

Moderní nákupní centrum nabízí přes 200 obchodů a restaurací s unikátní architekturou.

Öresundský most

Tento most spojuje Malmö s Kodaní a je nejdelším evropským mostem pro kombinovanou silniční a železniční dopravu.

Kungsparken

Nejstarší park v Malmö, plný exotických rostlin a romantických zákoutí.

Náměstí Gustav Adolfs

Historické náměstí pojmenované po králi Gustavu IV. Adolfovi, jehož okolí je plné historických budov a obchodů.

Kostel svatého Pavla

Tento kostel ze žlutých cihel vyniká svou bohatou výzdobou a je významným symbolem rostoucí populace Malmö v 19. století.


Malmö je město plné historie, kultury a moderních atrakcí. Ať už se chystáte podpořit Spartu na jejich cestě Ligou mistrů, nebo objevovat krásy švédské kultury, toto město vám nabídne nezapomenutelné zážitky.