S CK Alexandria na fotbal do Bukureště: FCSB vs AC Sparta Praha

09.08.2024 |

Jako travel partneři fotbalového týmu AC Sparta Praha se chystáme na další vzrušující cestu, tentokrát do hlavního města Rumunska – Bukurešti. Dne 13. srpna se zde odehraje další napínavý zápas v rámci 3. předkola Ligy mistrů, kde se AC Sparta Praha postaví proti rumunskému šampionovi FCSB. V tomto blogovém článku vám přinášíme exkluzivní tipy na to, co v Bukurešti navštívit, abyste si váš fotbalový výlet užili na maximum.



Proč navštívit právě Bukurešť?

Bukurešť, hlavní město Rumunska, je fascinujícím a dynamickým městem s bohatou historií a kulturními poklady. Leží v jižním Rumunsku na pomezí střední, východní a jihovýchodní Evropy. Toto město bylo kdysi nazýváno „Malou Paříží“ díky své elegantní architektuře a kouzlu.

V Bukurešti najdete směsici byzantských staveb, kostelů z 16. až 18. století, secesních sídel a neoklasicistních fasád. Město přežilo zemětřesení, války i komunistický režim, a jeho architektonická různorodost je dnes úchvatným svědectvím jeho složité minulosti i moderní identity.

Co v Bukurešti nevynechat?

Mimo samotného fotbalového utkání nabízí Bukurešť řadu míst, které stojí za návštěvu. Zde je několik tipů:

Palác Parlamentu

Tento monumentální palác, známý také jako Ceaușescův palác, je druhou největší administrativní budovou na světě. Jeho stavba probíhala v letech 1984–1989 a je symbolem megalomanie bývalého diktátora Nicolae Ceaușesca, který přikázal palác postavit a dodnes práce na paláci nejsou ukončeny. Od roku 1997 zde sídlí rumunský parlament, muzea a další instituce. ZAJÍMAVOST: Palác je tak těžký, že se ročně propadá o 6 mm.

Prohlídka s průvodcem: Parlamentní palác v Bukurešti | Tiqets

Bukurešťská národní katedrála

Rozestavěná katedrála rumunské pravoslavné církve je jedním z největších pravoslavných kostelů na světě. Pojme přes 5000 lidí a její zvon váží přes 25 tun.

Vítězný oblouk

Arcul de Triumf, inspirovaný pařížským obloukem, je symbol rumunské nezávislosti a hrdosti. Současný oblouk byl dokončen v roce 1935.

Arcul de Triumf • Famous building/monument » outdooractive.com

Rumunské atheneum

Nejvýznamnější koncertní sál v Bukurešti, postavený v roce 1888, je místem pro milovníky klasické hudby a kulturních akcí. Sál je inspirovaný vídeňským Musikvereinem. Interiér zdobí fresky a sochy rumunských umělců.

Náměstí Piata Unirii

Jedno z největších náměstí v Bukurešti je domovem mnoha významných památek, včetně paláce parlamentu a Národního muzea rumunské historie.

Klášter Stavropoleos

Tento malý, ale úchvatný kostel z 18. století je známý svými ručně malovanými freskami a ikonami.

Kostel sv. Spyridona

Nový kostel svatého Spyridona, postavený v roce 1852, je významnou pravoslavnou katedrálou v Rumunsku. Je zasvěcený svatému Spyridonovi, patronovi řemeslníků a obchodníků.

Palác Primaverii

Palác Primaverii, též známý jako Jarní palác, bývalé sídlo Nicolae Ceaușesca, postavené v roce 1964, nabízí pohled na exkluzivní nábytek a umělecké sbírky bývalého diktátora.

Antim Monastery

Antim Monastery, pojmenovaný po teologovi Antimu Ivireanu, je krásný pravoslavný klášter s interiérem zdobeným freskami a ikonami zobrazujícími život svatých a biblické příběhy.

Palác Cotroceni

Palác Cotroceni, postavený v roce 1679 původně jako dřevěný klášter, byl přestavěn na rezidenci pro budoucí monarchie a od roku 1883 slouží jako oficiální sídlo rumunského prezidenta.

Carol I Park

Krásné zelené útočiště v srdci Bukurešti, pojmenované po rumunském králi Carlu I., nabízí nádherné výhledy na historické budovy a zahrnuje několik památek, jako je například mauzoleum a fontána Cantacuzino.


Kulturní a gastronomické zážitky

Rumunsko je známé svou pestrou kulturou a kuchyní. Tradiční pokrmy jako kyselé polévky ciorbă, plněné zelné závitky sarmale či grilované mleté maso mici stojí rozhodně za ochutnání. Nezapomeňte také na místní tvarohové koblížky papanași a vynikající vína.


Nezapomeňte si přetočit hodinky o hodinu dopředu a užijte si váš pobyt v Bukurešti!