Jak si sbalit na dovolenou - Díl 1.: Praktický průvodce pro celou rodinu!

30.07.2024 |

Plánovat rodinnou dovolenou k moři může být skutečně vzrušující zážitek, avšak může přinést i určitý stres, zvláště když přijde na balení všeho potřebného, a to nejen pro sebe, ale pro celou rodinu. S několika našimi užitečnými tipy a triky se můžete vybavit vším nezbytným a užívat si bezstarostnou dovolenou bez zbytečných obav. Představíme vám několik osvědčených rad, jak si efektivně zabalit a na co rozhodně nezapomenout. Jako bonus jsme pro vás na konci článku připravili seznam, který si můžete vytisknout, jednodušší to už být nemůže. 😊

1. Seznam je základ

Prvním krokem je pečlivé plánování a sestavení komplexního seznamu všech věcí, které budete na dovolené potřebovat. Rozdělení tohoto seznamu do kategorií jako jsou oblečení, hygienické potřeby, léky, plážové vybavení, hračky pro děti a jiné, vám umožní lépe se zorientovat a nic důležitého nezapomenout. Když se pak pustíte do balení, můžete jednoduše zaškrtávat jednotlivé položky a mít tak jistotu, že máte vše potřebné. Nevíte co do takového seznamu napsat, mrkněte na konec článku, jeden takový jsme pro vás zpracovali.


2. Oblečení

Důležité je si uvědomit v jakou dobu k moři letíme, na začátku či na konci sezóny mohou být noci chladnější, a proto je vhodnější si přibalit i něco teplejšího na večer. V sezóně o letních prázdninách se toho nemusíme tolik bát, každopádně doporučujeme sledovat předpověď počasí v destinacích, protože i u moře může být počasí nepředvídatelné, proto je vhodné mít s sebou jak lehké letní šaty, tak i něco teplejšího, především pro děti. Oblečení by mělo být navíc vzájemně kombinovatelné, což vám umožní mít více možností, jak se obléci, aniž byste museli balit velké množství oblečení. Pokud se vydáte s námi letecky k moři, tak pro vás může být jistou výhodou cestování s dětmi. Jak to myslíme? Rozhodně víme, že cestování s malými dětmi je náročné, ale i malý špunt sedící na samostatné sedačce v letadle má nárok na jedno odbavené zavazadlo o váze 23 kg, palubní zavazadlo a ještě osobní malé příruční zavazadlo v podobě batůžku.


3. Balení kosmetiky a lékárničky

U hygienických potřeb a léků sáhněte ideálně po cestovních baleních, které šetří místo. Nutností je to samozřejmě pokud si chcete dát kosmetiku do příručního zavazadla na palubu, tak musíte dodržovat pravidla letiště, kdy jsou povoleny tekutiny do 100 ml v uzavíratelném sáčku do 1 l. Na svou letní dovolenou rozhodně nezapomeňte na opalovací krém, repelent, základní lékárničku včetně léků, které pravidelně užíváte, a samozřejmě na přípravky "první pomoci" nejen pro děti. Ať už se jedná o černé uhlí, kapky na žaludeční nevolnosti, různé bolesti či paralen na snížení teploty. Velmi snadno člověk nachladne i z klimatizace, takže pastilky do krku se mohou hodit i v létě. Kosmetika je zpravidla to nejtěžší v kufru a pokud už tak bojujete s váhou zavazadla, tak se leckdy vyplatí koupit nezbytnou kosmetiku přímo v destinaci, ušetříte potřebné kilogramy i místo v kufru.


V příštím díle si řekneme, jak je to s plážovým vybavením, potřebnými dokumenty nebo například proč nezapomenout na svačinu už doma. 😊