Letecky s kočárkem: Jak cestovat s dítětem?

14.06.2024 |

Plánujete dovolenou s miminkem? Možná vás napadá otázka, jak přežijete pobyt na letišti a let s kočárkem. Věřte, že cestování letadlem s malým dítětem a kočárkem může být jednodušší, než si myslíte. Jako cestovní kancelář jsme tu, abychom vám poradili, jak cestovat s kočárkem, aby vaše cestování proběhlo v pohodě a bez stresu.

Průchod letištěm s vlastním kočárkem

Pokud cestujete s vlastním kočárkem, můžete ho zpravidla používat až do chvíle, kdy nastupujete na palubu letadla. Nejprve je nutné projít bezpečnostní kontrolou i s kočárkem, což může být pro některé rodiče náročné, ale není potřeba se toho obávat. Personál letiště je vyškolený a připravený vám pomoci. Následně jej můžete využívat po celém letišti a odevzdáte ho až za gatem přímo před vstupem do letadla personálu handlingové společnosti, kteří zajistí jeho bezpečné uložení do zavazadlového prostoru nebo jiného vyhrazeného prostoru letadla.


Jaký typ kočárku je do letadla vhodný?

Nejideálnější je jednoduchý skládací golfový kočárek, který po složení zabírá málo místa. U bezpečnostní kontroly tak následně pohodlně projede rentgenovým rámem. Pokud by byl širší, například hluboký kočár, bude nutné jej zkontrolovat ručním scannerem. Kočárek, na kterém si zakládáte, nechte spíše doma a zvolte raději starší typ, u kterého vás nebude mrzet jeho případné drobné poškrábání či ušpinění. 😊


Odbavení kočárku

Máte dvě možnosti, jak s kočárkem naložit při odbavení. První možností je nechat kočárek odbavit spolu s ostatními zavazadly. Tato volba je vhodná, pokud máte starší dítě, které zvládne chůzi, nebo pokud máte nosítko. Kočárek bude po odbavení putovat spolu s ostatními zavazadly a vyzvednete si jej až v cílové destinaci společně s kufry, avšak pokud se tak nestane, nepanikařte, některá letiště používají pro tato zavazadla speciální prostor pro nadměrná zavazadla. Tímto způsobem budete mít o zavazadlo méně a budete se moci pohybovat volněji.

Druhou možností je ponechat si kočárek až do okamžiku nástupu na palubu. Kočárek na palubu letadla je možný. Při příjezdu na letiště vám personál kočárek označí a vy s ním poté projedete přes bezpečnostní kontrolu až ke dveřím letadla. Při přistání v další destinaci vás bude kočárek opět čekat u dveří letadla.


Tipy pro pohodlné cestování

Kočárek jako palubní zavazadlo: Na trhu jsou již kočárky, které se dají složit do velikosti palubního zavazadla. Jedná se o cestovní vozítka, která se po složení vejdou do zavazadlového prostoru nad hlavou nebo pod sedadlo před vámi.

Připravte se na bezpečnostní kontrolu: Před bezpečnostní kontrolou se ujistěte, že v kočárku nezůstaly žádné zakázané předměty. Vezměte si pouze nezbytné věci a buďte připraveni na případné kontroly.


Ať už se rozhodnete pro odbavení kočárku, nebo si jej necháte až do nástupu na palubu, důležité je, abyste si cestování užili a strávili krásné chvíle se svými nejbližšími. A my jsme tu, abychom vám poradili. Šťastnou cestu!