Dovolená v Albánii: Skrytý klenot Evropy pro rodiny

29.05.2024 |

Vážení cestovatelé,

připravili jsme pro vás článek plný inspirace, jak si užít dovolenou v Albánii, zemi s bohatou historií, nádhernými plážemi a srdečnými lidmi. Albánie, často označovaná jako skrytý klenot Evropy, nabízí mnoho aktivit vhodných pro všechny věkové skupiny – od starší věkové kategorie po rodiny s nejmenšími dětmi.


Pro rodiny s malými dětmi

Aquaparky a vodní radovánky

Přibližně půl hodinu autem od Durrës najdete například Aquapark Blue Magic Water. Tento moderní vodní park je vybaven bezpečnými dětskými bazény a skluzavkami, které jsou ideální pro malé děti, zatímco dospělí si mohou užít větší adrenalinové atrakce. Park je vždy čistý a personál je přátelský a ochotný. Super program na celý den - pokud si tedy nevyberete jeden z našich hotelů, kde je aquapark součástí hotelového areálu. 😊

Pláže s pozvolným vstupem do moře

Doporučujeme navštívit také pláže jako je Plazhi i Golemit, a kousek od této pláže můžete také najít náš klubový hotel Henry Resort & SPA Alexandria Club. Tyto pláže jsou známé svým jemným pískem a pozvolným vstupem do moře, což je ideální pro rodiny s malými dětmi. Kromě koupání a stavění pískových hradů si můžete užít i místní kiosky, které nabízejí osvěžující nápoje a tradiční albánské pochoutky.


Pro milovníky klidu a kultury

Historické památky a klidná procházky

Albánie je rájem pro milovníky historie. Navštivte Berat, město tisíce oken, které je na seznamu UNESCO. Procházka starobylými uličkami s bíle omítnutými domy a návštěva impozantního hradu na vrcholu kopce je zážitek, který si nesmíte nechat ujít. Město je rovněž přístupné a nenáročné na chůzi, což ocení zejména starší návštěvníci.


Relaxace u moře

Pro ty, kteří by chtěli okusit i jiné nádherné pláže a jsou ochotni vycestovat autem, doporučujeme pláže jako Dhërmi (obrázek níže) či Jalë. Tyto pláže nejsou příliš přeplněné a nabízejí krystalicky čistou vodu a nádherné pohledy na Jónské moře. V případě, že se rozhodnete půjčit si auto, doporučujeme kontaktovat naše delegáty, kteří vám poradí s půjčením. Dávejte si pozor na neověřené autopůjčovny. S naším delegátem budete mít tu jistotu, že vám může pomoct s komunikací a v případě problému bude komunikace o dost rychlejší a spolehlivější, než u neověřených prodejců.


Pro dobrodruhy a příznivce poznávání

Národní parky a trekking

Pro milovníky přírody doporučujeme návštěvu národního parku Llogara, kde na vás čekají dechberoucí treky s panoramatickými výhledy na albánské hory. Stezky jsou dobře značené, takže jsou bezpečné i pro méně zkušené turisty. Od letoviska Durres se nachází přibližně 2,5 hodiny autem, ale stojí to za to! A můžete to zrovna spojit i s plážemi, které jsme zmiňovali v předešlém odstavci. 😊

Autentické gastronomické zážitky

Nenechte si ujít ochutnávku tradiční albánské kuchyně. Vyzkoušejte byrek, slaný koláč plněný sýrem nebo masem, a tavë kosi, pečené jehněčí s jogurtem. Tyto delikatesy můžete ochutnat v lokálních restauracích téměř kdekoliv v Albánii.

Co byste neměli přehlédnout

Butrint – další skvost na seznamu UNESCO, kde můžete obdivovat dobře zachované ruiny starověkého města. (Přibližně 3 hodiny autem z Durrës)

Kruja – malebné historické město, kde najdete tradiční trhy a muzeum Skanderbega, albánského národního hrdiny. (Přibližně 1 hodina autem z Durrës)

Pramen Blue Eye - Přírodní horský pramen pojmenovaný po své syté barvě a obklopený divokým kapradím, duby a platany. (Přibližně 3 hodiny autem z Durrës)


Albánie vás okouzlí svým neotřelým půvabem, nádhernými krajinami a bohatou kulturou. Ať už hledáte dobrodružství, klidný odpočinek nebo kulturní zážitky, Albánie má pro každého něco. Těšíme se, že vám budeme moci nabídnout nezapomenutelnou dovolenou v této fascinující zemi.

Přejeme příjemnou dovolenou, Váš tým cestovní kanceláře Alexandria.