Chutě Kréty: Typické pokrmy a suvenýry

14.05.2024 |

Krétou se nese vůně moře, divokých bylin a uzeného masa. Tento řecký ostrov je obdařen gastronomickým bohatstvím, které je výsledkem jeho bohaté historie a geografické rozmanitosti. Pokud máte chuť prozkoumat pravou chuť Kréty, ponořte se do její místní kuchyně, která je plná autentických a svěžích chutí.

Jedním z nejtypičtějších a nejoblíbenějších jídel na Krétě je dakos. Jedná se o jednoduchý, ale lahodný pokrm, který kombinuje chutě křupavé celozrnného chleba (paximadi), pokrytý čerstvými nakrájenými rajčaty, místním sýrem mizithra, a zakápnuté kapkou olivového oleje a špetkou řeckých bylinek. Toto jídlo vyniká svou jednoduchostí a zároveň bohatostí chutí.


Tradiční a populární krétský dezert: Loukoumades jsou malé koblížky, které jsou smažené dozlatova a následně polité medem nebo například čokoládou. Často bývají posypané sekanými ořechy nebo skořicí. Díky své sladkosti a křupavosti jsou loukoumades oblíbenou pochoutkou jak u místních, tak u turistů, a nabízejí tak sladký vhled do krétské kulinářské tradice.


Dalším skvostem, který Kréta nabízí, je horský med, zvláště ten s příchutí tymiánu. Vyrobený ve výškách krétských hor, tento med se může pochlubit intenzivním aroma a bohatou chutí, které jsou ovlivněny horskou flórou. Tymiánový med je ceněn nejen místními, ale je vyhledávaný i mezi návštěvníky, kteří si rádi odvezou tento sladký suvenýr jako vzpomínku na nezapomenutelné chvíle strávené na ostrově.


Nesmíme zapomenout na slavnou krétskou pálenku raki. Tento silný alkoholický nápoj se tradičně destiluje z hroznů a je neodmyslitelnou součástí jakéhokoli společenského setkání na ostrově. Doporučujeme vám vychutnat si raki po dobrém jídle jako digestiv, obvykle se podává zdarma jako gesto pohostinnosti v mnoha tavernách.


Pro milovníky bylinek je zde malotira, známý také jako mountain tea. Tento čaj je vyroben z bylin sbíraných v horských oblastech Kréty a je ceněn pro své léčivé účinky, zejména při nachlazení a problémech s trávením. Naši delegáti můžou potvrdit, že tento nápoj je lék v každém počasí. 😊


Navštívit místní trhy na Krétě je zážitek sám o sobě. Trhy jako ty v Heraklionu nebo v malebné vesnici Moires, které se konají jednou týdně, jsou ideálním místem pro ochutnávku čerstvých produktů přímo od farmářů. Zde můžete ochutnat vše od čerstvě ulovených ryb po organické ovoce a zeleninu a samozřejmě kvalitní olivové oleje. A právě u olivového oleje je dobré vědět, jak rozpoznat ten pravý, kvalitní olej. Většina kvalitních krétských olejů má zlatavou zelenavou barvu a výraznou chuť po olivách. Mějte se na pozoru před oleji, které jsou příliš světlé nebo bez vůně; to může signalizovat, že byly zředěny s levnějšími oleji. Vždy se snažte olej ochutnat před koupí – pravý krétský olivový olej by měl mít mírně kořeněný závěr a jemně pikantní pochuť.


A abychom nezapomněli na další tradiční řecké pokrmy, každý návštěvník by měl ochutnat Mousaku a Souvlaki. Mousaka, vrstvený pokrm z lilků, mletého masa a bešamelové omáčky, je dokonalým příkladem řecké kuchyně, kde se snoubí rafinovanost s domácí pohodou. Souvlaki, špízy z marinovaného masa, jsou zase skvělou volbou pro rychlý a chutný oběd či večeři. Každé léto je také několik festivalů, kde se právě Souvlaki griluje - pokud trávíte dovolenou kdekoliv Řecku, zkuste se poptat místních, zdali se nekoná v blízkosti nějaký místní festival, protože teprve zde pochopíte kvalitu tohoto řeckého špízu.


Na závěr, pokud hledáte jedinečný suvenýr, doporučujeme jakoukoliv podobu Faistovského disku. Tento archeologický nález je záhadným předmětem z doby minojské civilizace, který je zdobený tajemnými symboly a písmeny. Faistovský disk je nejen krásný, ale i plný historie, a stane se tak výjimečnou a originální připomínkou vaší návštěvy Kréty. Tento vzor můžete najít hned na několika různých předmětech, ať už na hliněném podkladu, či špercích nebo plátěných taškách.